Legenda o Ptici Robot

Najpoznatiji projekat Udruženja Oktopus je  Ptica Robot, društveno korisnorobotizovano umetničko delo za javni prostor, u funkciji reciklaže limenki, autorke mr Biljane Bibe Vicković. Nakon postavke prvog prototipa ispred opštine Vračar 22. decembra 2009. godine Ptica Robot je stekla status spomenika kulture grada Beograda, i predstavlja revoluciju u načinu shvatanja reciklažnog procesa kod šire javnosti.

Ona svakodnevno vrši edukativnu ekološku funkciju, a godišnje preko 200.000 građana nahrani robota limenkama.

Osnovna ideja postavke Ptice Robot je da se javni urbani prostori urede i oplemene umetničkom skulpturom koja ima praktičnu i promotivnu funkciju. Ptica Robot u okviru svoje praktične funkcije pomaže sekundarnu separaciju otpada tako što prikuplja i skladišti alu limenke, čime se godišnje ostvaruje dobit za nabavku 4 nove mašine za veš.

Opširnije...

Green Dream

Projekat Green Dream je osmišljen kao grupna izložba Beogradskih umetnika i studenata mlađe generacije, koji su ponudili svoje viđenje odnosa prirode i savremenih tendencija u umetnosti, kao i rešenja za animiranje atraktivnog javnog prostora kakav je Botanička bašta “Jevremovac“. Green Dream izložba je u art direkciji Biljane Bibe Vicković održana 22. april 2009. godine na dan planete zemlje, u Botaničkoj bašti “Jevremovac”.

Opširnije...

ArtEko Reciklažni Roboti

ArtEko roboti su napravljeni za osnovace i srednjoškolace da kroz igru nauče sta je reciklaža i očuvanje životne sredine. ArtEko roboti autorke Biljane Bibe Vicković www.8i8abi.com služe za reciklažu, pet met i papirne ambalaže.

Tiket robot je sasvim poseban, jer je konstruisan da izdaje tiket, koji se dobija nakon ubacivanja reciklažnog otpada. Na dobijenom tiketu se osim poruke o važnosti reciklaže nalazi i specijalni kod. Preko tog koda građani mogu da igraju “Green Games” video igrice sa ekološkim porukama preko sajta www.oktoopus.org/games 

Opširnije...

Reciplet

 

Devetomesečni program, koji se kroz niz povezujućih aktivnosti sproveo sredstvima SENSE programa koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu.

Programom su rukovodili Udruženje Oktopus iz Beograda, Udruženje M.O.D.U.S iz Vranja i C.D.O.P iz Sokobanje, a u saradnji sa lokalnim samoupravama i školama na teritoriji: Beogradske opštine Vračar i opštine Sokobanja, Grada Pančeva i Vranja.

Zanačajnu podršku u realizaciji dobili smo od zainteresovanih strana u projektu: privatnih komunalnih preduzeća, Centra za robotiku Instituta ’’Mihailo Pupin’’, Fondacije Telenor kao i Fakulteta primenjih umetnosti Univerziteta iz Beograda.

Opširnije...

Bienale

Oktopus međunarodno bijenale proširenih medija predstavlja susret starih i novih tendencija kroz najnoviju umetničku i tehnološku praksu. Svojim revijalanim karakterom program Bijenala omogućava upoznavanje i pregled najnovijih umetničkih kretanja kod nas i na inostranoj sceni.Umetnička praksa poznata kao prošireni mediji je pojam koji obuhvata razna iskustva starih i novih avangardi, od Fluksusa, i neo-fluxusa preko miks-media, konceptualne umetnosti, body art-a, i video arta, pa sve do savremenih koncepcija novo medijske umetnosti, digitalne umetnosti, interaktivnih medija, robotike, video game eksperimenata, hi-tech i biohemijskih eksperimenata, kao i raznih drugih pravaca i orijentacija na savremenoj likovno-umetničkoj i tehnološkoj sceni.

Opširnije...

Green Games

Green Games takmičenje za najbolju video igru sa ekološkom porukom, namenjeno osnovcima i srednjoškolcima Srbije, organizovalo je udruženje Oktopus u okviru kampanje „Znanjem za održivi razvoj” tokom 2012. godine. Školarci, okupljeni u gradske timove pod mentorstvom nastavnika, imali su priliku da za svoj grad osvoje vredne nagrade, kroz osmišljavanje i realizaciju  video igre koja će najbolje preneti značaj očuvanja životne sredine, kroz primenu informatičkog, likovnog i muzičkog obrazovanja.

Opširnije...